Placki ziemniaczane
Składniki:
Ziemniaki - 8 sztuk
Jajka - 2 sztuki
Cebula - 1 sztuka
Mąka pszenna - 1 szklanka
Mleko - 0,5 szklanki
Pieprz, sól, majeranek
Olej lub smalec.
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Odcedzić na sitku.
Do już odcedzonych ziemniaków wlać pół szklanki gorącego mleka, wymieszać. Dodać dwa jajka oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Całość wymieszać dodając mąki pszennej do momentu uzyskania ciasta o konsystencji kwaśnej śmietany. Doprawić solą i pieprzem.
Można też dodać przetarty majeranek.
Smażyć na oleju lub smalcu na złoty kolor.
Polecam podawać z mlekiem.
Smacznego
|


|
|
| |